Využití techniky kettlebell swing ke zvýšení výbušné síly dolních končetin u hráčů volejbalu - Jeřábková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou trénování výbušné síly dolních končetin u hráčů volejbalu. Jelikož výskok je pro volejbal stěžejní složkou pro dobrý výkon, je nutné se detailně věnovat v tréninku rozvoji explozivní síly. K rozvoji této síly se využívá technika hlubokého dřepu s velkou činkou, při které nejsou aktivně zapojeny horní končetiny. Při výskoku hrají ovšem významnou roli, a proto byla pro výzkum využita technika kettlebell swing, která zapojuje horní končetiny a tělo jako celek. Teoretická část bakalářské práce popisuje svalovou sílu, její význam a co ji ovlivňuje. Zabývá se dále popisem volejbalového výskoku, jeho provedení při hře a celkovým přínosem pro herní činnost. V této části je také popsána technika kettlebell swing, proč je vhodná pro rozvoj výbušné síly dolních končetin a jaký vliv má na organismus. Dále je zde popsané správné provedení techniky a zapojení svalů při cvičení. Stejně je popsána i kapitola, která pojednává o technice hlubokého dřepu s velkou činkou. Praktická část byla vypracována jako kvalitativní výzkum pomocí 6 případových kazuistik, které obsahují vstupní a výstupní kineziologický rozbor, testy posturální stabilizace a posturální reaktibility dle Koláře, testy zkrácených svalů dle Jandy a testy výbušné síly (K-test, absolutní dosah a skok do dálky z místa). V této části jsou také popsány metody, provedení a hodnocení daných vyšetření a testů, které byly provedeny v rámci výzkumu. Celý výzkum trval 3 měsíce, během kterých probandi cvičili dané techniky a dále trénovali dle svých klubových tréninkových plánů. Ve výsledcích jsou popsány individuální kazuistiky a na konci každé kazuistiky zhodnocení daného probanda. V celkovém zhodnocení jsou porovnány výsledky testů výbušné síly a dalších vyšetření všech probandů. Výsledky ukazují důležitost správného provedení daných technik a správné aktivace hlubokého stabilizačního systému. Během výzkumu se u dvou probandů objevila zranění, která ovlivnila průběh cvičení a konečné výkony v testech. Tato bakalářská práce může být využita jako zdroj informací pro trenéry a hráče nejen volejbalu; své využití může najít také pro rehabilitaci po úrazech DKK. Díky pohybu při technice kettlebell swing, který vychází z kyčelních kloubů, nejsou příliš zatěžovány kolenní klouby. Po operacích a nutné imobilizaci dochází ke svalové atrofii, decentraci kořenových kloubů dolních končetin a nestabilitě. Z těchto důvodů můžeme techniku kettlebell swing využít pro zvýšení svalové síly dolních končetin po poraněních menisků, předního zkříženého vazu, distorzích hlezenního kloubu a různých traumatických poranění dolních končetin.
Using kettlebell swing to increase the explosive strength of the lower limbs on volleyball players
Keywords: Volejbal; výskok; kettlebell swing; svalová síla; výbušná síla; hluboký dřep s velkou činkou; dolní končetiny; Volleyball; vertical jump; kettlebell swing; muscular power; explosive power; deep squat with barbell; lower limbs