Stereotypes about bilingualism - Šmídová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2019)
Předmětem této bakalářské práce je fenomén bilingvismu, konkrétně určité stereotypy spojené s bilingvismem a bilingvní výchovou. Cílem práce je tyto stereotypy popsat, případné předsudky vyvrátit, nebo naopak potvrdit jejich pravdivost. Práce bude obsahovat obecné seznámení s bilingvismem, převážně u dětí, typologii bilingvismu, teoretické poznatky o bilingvní výchově a dále strategie výchovy v bilingvních rodinách. Budou též diskutovány stereotypy a mýty všeobecně zakotvené v našich představách o bilingvních dětech. Empirická část bude analyzovat mluvu bilingvních dětí do osmi let věku. Na jejich mluvě bude zkoumána pravdivost vybraných stereotypů a předsudků.
Stereotypes about bilingualism
Keywords: bilingvismus; dvojjazyčné děti; jazyková analýza; stereotypy; bilingualism; bilingual children; language analysis; stereotypes