Kontaminace osob radioaktivními látkami při havárii jaderné elektrárny - Sedláček, Marek (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato práce se ve své první části zabývá problematiku kontaminace osob radio-aktivními látkami, problematikou bezpečnosti jaderných elektráren a stručně charakterizuje účinky ionizujícího záření na člověka. Hlavní částí práce je věnovaná rozboru havárie Černobylské jaderné elektrárny a jejich následků na území dnešního Běloruska z hlediska kontaminace území a expozice oso(likvidátorů, obyvatelstva) ionizujícím zářením. Dále je zde uvedena problematika ochranných opatření a havarijního plánování snižujících dopady případné havárie jaderné elektrárny. V závěru práce je pak provedeno shrnutí problematiky havárií a minimalizace jejich následků.
Contamination of persons with radioactive material during the accident of nuclear power station
Keywords: havárie jaderné elektrárny; kontaminace osob; ochranná opatření; účinky ionizujícího záření; the nuclear power station accident; the personal contamination; the protective equipments; the ionizing radiation effects