Ošetřovatelská péče o dýchací cesty - Linhartová, Vendula (Jihočeská univerzita, 2020)
Tématem této bakalářské práce je ošetřovatelská péče o dýchací cesty. S onemocněním dýchacích cest, ať už s akutním nebo chronickým, se můžeme setkat na jakémkoli oddělení, a proto je důležité vědět základní pravidla péče o dýchací cesty. Teoretická část je věnována především ošetřovatelské péči o dýchací cesty a její problematiku. Zaměřuji se především na monitoraci dechu, podávání inhalačních přípravků, oxygenoterapie a zajištění dýchacích cest. Ke konci teoretické práce popisuji nemocniční jednotky, na kterých probíhal výzkum. Pro bakalářskou práci byly vymezeny dva cíle. Prvním cílem výzkumu bylo zjistit, jak často se sestry z interního, chirurgického a plicního oddělení setkávají s onemocněním dýchacích cest a s jakým onemocněním dýchacích cest jsou na oddělení pacienti nejčastěji hospitalizováni a zmapovat, jakým způsobem o dýchací cesty pečují a jaké jsou jejich zkušenosti s podáváním inhalací, oxygenoterapie a měřením saturace. Druhým cílem bylo zjistit, jaké informace mají pacienti s onemocněním dýchacích cest a jak o sebe a své dýchací cesty pečují. V empirické fázi bylo provedeno zkoumání kvalitativní formou za použití techniky polostrukturovaného rozhovoru. Otázky v rozhovorech jsou rozděleny do šesti kategorií: (1) četnost výskytu respiračních onemocnění; (2) monitorace dýchání; (3)centrální rozvod kyslíku; (4) inhalace; (5) odsávání; (6) vzdělávání. Výzkumný soubor tvořilo 9 zdravotních sester různého vzdělání z interního, plicního a chirurgického oddělení a 9 pacientů s diagnostikovaným onemocněním dýchacích cest. Z výzkumu vyplývá, že na standardním oddělení chirurgie jsou respirační onemocnění málo frekventované na rozdíl od plicního a interního oddělení, kde se sestry s onemocněním respiračního systému setkávají téměř denně a pacienti bývají vyšší věkové kategorie. Na plicním a interním oddělení sestry manipulují s oxymetrem jen v případě zhoršení stavu pacienta.
Nursing care of the respiratory system
Keywords: Inhalace; ošetřovatelská péče; onemocnění dýchacích cest; chronická obstrukční plicní nemoc; astma; Inhalation; nursing care; respiratory diseases; chronic obstructive pulmonary disease; asthma