VLIV PORÁŽKOVÉ HMOTNOSTI A POHLAVÍ NA JATEČNOU HODNOTU PRASAT - Vondruška, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem diplomové práce bylo získat informace o vlivu genotypu a pohlaví na ukazatele jatečné hodnoty u finálních hybridů prasat kombinací (ČL x ČBU) x BO, (ČL x ČBU) x (BO x Pn), (ČL x ČBU) x (D x Pn) a (ČL x ČBU) x (BO x D) s vyrovnaným poměrem pohlaví (vepříci : prasničky). Byl prokázán vliv genotypu na podíl svaloviny, nejvyšších hodnot dosáhla kombinace (ČL x ČBU) x (D x Pn) s průměrnou hodnotou 57,95 %. Statistická významnost rozdílů byla zjištěna také u vlivu pohlaví, kdy prasničky dosáhly průměrného podílu svaloviny 58,06 %, oproti vepříkům s průměrným podílem svaloviny 54,70 % (diference 3,36 %). Výška hřbetního tuku vykázala vysokou statistickou významnost z hlediska genotypu, nejnižší výška hřbetního tuku byla naměřena u kombinace (ČL x ČBU) x (D x Pn) s hodnotou 21,69 mm. Vepříci dosáhli vyšších hodnot, průměrná výška tuku u prasniček byla 22,03 mm, u vepříků 25,25 mm. U ukazatele plochy MLLT vliv genotypu prokázán nebyl. U prasniček byla zjištěna průměrná plocha 5 228 mm2, u vepříků plocha 4 707 mm2. Podíl hlavních masitých částí, resp. kýty představoval statisticky významné rozdíly z hlediska genotypu. Nejvyšších hodnot dosáhla kombinace (ČL x ČBU) x (D x Pn) s podílem 53,23 % resp. 21,69 %. Významný statistický rozdíl byl stanoven též u vlivu pohlaví, s průměrnou hodnotou hlavních masitých částí u prasniček 51,32 % a vepříků 48,45 %, resp. v případě kýty 21,07 % u prasniček a 19,98 % u vepříků. Porážková hmotnost ve vztahu k podílu svaloviny vykázala velmi dobré hodnoty v hmotnostním rozpětí nižším než 100 kg (57,84 %), ale příznivý podíl svaloviny 57,16 % byl ještě v hmotnostním intervalu 100 ? 109,9 kg.
The influence of slaughter weight and sex on carcass of pigs.
Keywords: prase; finální hybrid; jatečná hodnota; SEUROP; pig; final hybrid; carcass; SEUROP