Želivský klášter ve 40. a 50. letech 20. století - Dvořák, Martin (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá želivským klášterem premonstrátů a osudy jeho členů v období 40. a 50 let 20. století. V úvodu jsou stručně nastíněny dějiny kláštera a premonstrátského řádu. Tématem prostřední části práce je želivský klášter jako celek. Tato pasáž popisuje ekonomická opatření, která proti němu byla zavedena ze strany komunistického režimu. Rovněž je zde, na obecné úrovni, popsána příprava rušení klášterů a samotný průběh této akce přímo v Želivě. Třetí část pojednává o osudu želivského opata Bohumila Víta Tajovského i osudech ostatních členů želivského konventu, kteří byli zasaženi komunistickým režimem.
Premonstrat order in Želiv in 40th and 50th years of 20th century
Keywords: klášter Želiv; Katolická církev; premonstráti; internace; Akce K; komunistický režim; ostatní členové kláštera; Bohumil Vít Tajovský; osudy řeholníků; Želiv Monastery; Catholic Church; Premonstrates; internation; Action K; Communist regime; other monastery members; Bohumil Vít Tajovský; fates of friars