Krevní paraziti ryb na Svalbardu - Pospíšilová, Iva (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce shrnuje obecné znalosti o rozmanitosti krevních parazitů ryb. Krevní nátěry ryb použité v této práci byly získány v Billefjorden (Svalbard, Arktida). Desseria myoxocephali, druhový typ Desseria, je jediný parazit, který byl nalezen v krevních nátěrech. Byla získána částečná sekvence 18S rDNA D. myoxocephali a byly vypočteny fylogenetické analýzy. D. myoxocephali tvoří spolu s Dactylosoma ranarum a Babesiosoma stableri linii v adeleoridním subtypu.
Blood parasites of fish from Svalbard
Keywords: Krevní paraziti; Desseria myoxocephali; Adeleorina; typový druh; typový hostitel; 18S rDNA; fylogenetická analýza; Myoxocephalus scorpius; Gymnocanthus tricuspis; souostroví Svalbard.; Blood parasite; Desseria myoxocephali; Adeleorina; type species; type host; 18S rDNA; phylogenetic analyses; Myoxocephalus scorpius; Gymnocanthus tricuspis; Svalbard archipelago