Odlišnosti v prožívání psychické zátěže mužů a žen v Policii České republiky - Schmidt, Václav (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato práce upozorňuje na problematiku prožívání psychické zátěže mužů a žen v Policii České Republiky. Snaží se poodhalit práci policistů na místě trestného činu a ukázat rizika tohoto zaměstnání v souvislosti s působením stresu. Práce se zabývá problematikou náročnosti uvedeného povolání a vzájemnému porovnávání rozdílů v prožívání mezi jednotlivými pohlavími, vznikem a působením stresu na psychiku člověka jako jedince. Kromě jednoduchého rozdělení jednotlivých součástí a organizačního členění policie jsou zde uvedeny popisy a definice stresu, jaké oblasti u člověka ovlivňuje, snaží se přiblížit čtenáři práci kriminalisty a pochopit stresové situace při výkonu náročného povolání policisty. Dále se zabývá postavením žen ve společnosti a to jak z historického hlediska, tak i v současné době. Jsou zde uvedena i statistická data k páchané trestné činnosti na území Jihočeského kraje, početní stavy policistů - mužů a žen. Dává návody jak se účinně vyrovnat se stresem a zabývá se rovněž i syndromem vyhoření u policistů. (''burn - out syndrome'') Práce je zaměřena na konkrétní skupinu zaměstnanců Policie ČR - policisty Služby kriminální policie a vyšetřování, kteří slouží v Jihočeském kraji.
Dissimilarities in living of the psychical strain of men and women in the police of the Czech republic
Keywords: Policejní práce; Policie ČR; Stres; Stresová situace; Ženy; Police work; The police Czech republic; stress; stress situation; women