Porovnání metod glomerulární filtrace - Vachtová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2016)
V současné době ve světě trpí chronickým onemocněním ledvin více než 500 miliónů lidí, což znamená, že postihuje zhruba každého desátého obyvatele naší planety. Mezi nejdůležitější příčiny výrazného zvyšování počtu pacientů s chronickým onemocněním patří prodlužující se věk populace, nárůst arteriální hypertenze, obezity a diabetu. Onemocnění ledvin je celá řada, často se jedná o poruchy kombinované, postihující více orgánů či orgánových systémů dohromady. Časná stadia chronického poškození jsou často nerozpoznaná. Včasné zjištění, posouzení závažnosti a zahájení léčby může nejen zpomalit, v některých případech i zastavit, progresi onemocnění, ale také významně snížit výskyt život ohrožujících kardiovaskulárních komplikací. Dle KDIGO (Kideny Disease: Improving Global Outcomes) k základním metodám posouzení funkčnosti ledvin patří vyšetření GF (glomerulární filtrace). CKD (Chronické onemocnění ledvin, Chronic kidney disease) se dělí do pěti kategorií a to právě v závislosti na jejich snížené funkci zjistitelné metodou glomerulární filtrace. Vyšetřování filtrační funkce ledvin je nezbytné nejen pro odhalení a přesnou klasifikaci chronických onemocnění ledvin, ale také pro posouzení s nimi spojeného kardiovaskulárního rizika. Ke stanovení glomerulární filtrace se používají jak metody přímé, tak v současnosti stále častěji metody výpočtové, nevyžadující sběr moče. V této práci jsem se zabývala porovnáním metod vyšetření glomerulární filtrace. Jedné metody přímé, clearance endogenního kreatininu (CCL, creatinine clearance), u které je nutný přesný sběr moče za 24 hodin a tří metod výpočtových. Dvou metod závislých na sérové hladině kreatininu, rovnice MDRD (Modification of Diet in Renal Disease) a CKD-EPI (Chronic Kidney Disease Epidemiology Collaboration) a jedné závislé na sérové koncentraci cystatinu C rovnice CKD-EPI. V teoretické části je stručně vysvětlena funkčnost a stavba ledvin. Dále se zmiňuji o závažnosti a četnosti onemocnění ledvin a určení míry poškození v závislosti na určitých faktorech. Je zde uveden přehled používaných metod k určení hodnot glomerulární filtrace a vhodnost použití jednotlivých metod a odhadů. V praktické části je popsán odběr vzorků, jejich analýza a princip stanovení vyšetřovaných hladin analytů ze vzorků potřebných ke zjištění hodnot glomerulární filtrace. Vyšetřila jsem 90 vybraných dospělých pacientů s podezřením na chronické onemocnění ledvin. U každého jsem změřila tři analyty, kreatinin a cystatin C v séru a kreatinin v moči. Měření sérové hladiny kreatininu, cystatinu C a močového kreatininu jsem provedla na analyzátoru Advia 1800 diagnostickými soupravami firmy Siemens na Pracovišti klinické chemie v Nemocnici České Budějovice, a.s. Výsledky jsem statisticky zhodnotila pomocí krabicového grafu, Passing-Bablokovy regrese a Bland-Altmanova diagramu. Zhodnocením a porovnáním výsledných dat bylo prokázáno, že jednotlivé metody glomerulární filtrace jsou pro vybranou skupinu pacientů s podezřením na chronické onemocnění ledvin zastupitelné a nevykazují klinicky významné diference. Na základě těchto informací jsem hypotézu potvrdila. Stejně tak jsem si osvojila použité laboratorní vyšetřovací metody, jak bylo cílem mé práce.
Comparasion of methods of examination glomerular filtration
Keywords: Glomerulární filtrace - GF; Chronické onemocnění ledvin - CKD; Akutní poškození ledvin - AKI; Glomerular filtration Chronic Kidney Disease Acute Kidney Injury