Korelace obsahu Cs-137 mezi půdou a houbou Jelenkou obecnou - Džurný, Vladan (Jihočeská univerzita, 2019)
Během posledních let se dostává do popředí otázka zvýšené kontaminace masa divokých prasat Cs-137. Jako jeden z dominantních původců této kontaminace je označována houba Jelenka obecná pro svoji schopnost akumulovat Cs-137 ve velkém množství. Posoudit míru schopnosti, s jakou je Jelenka obecná schopna Cs-137 přijímat, nám umožňuje tzv. transferový faktor (dále jen "TF"). Cílem práce je zjistit TF Cs-137 do houby Jelenky obecné a porovnat jej s TF pro jiné druhy hub. Za účelem vypočítání TF byla stanovena hmotnostní aktivita Cs-137 v jednotlivých vzorcích (Jelenka obecná a půda, ve které se nachází). Hmotnostní aktivita Cs-137 byla měřena v laboratoři Regionálního centra SÚJB v Českých Budějovicích pomocí HPGe detektoru gama záření a následně stanovena v programu Gamwin. Celkem bylo měřeno 6 vzorků z území Jihočeského kraje. Nejvyšší naměřená hodnota hmotnostní aktivity Cs-137 byla u vzorku Okrouhlá I (půda: 105 Bq.kg-1), (Jelenka obecná: 2030 Bq.kg-1). Největší vypočítaný TF = 19,3 (Okrouhlá I) byl porovnán s TF 26 druhů hub z vybrané publikace. Byla zjištěna velmi silná korelace mezi množstvím Cs-137 v půdě a Jelence obecné. Zjištěný TF je výrazně větší než TF porovnávaných hub. Silná korelace a výrazná hodnota TF představuje potenciál Jelenky obecné absorbovat mnohem větší množství Cs-137 než porovnávané druhy hub, což potvrzuje hypotézu práce. Výsledky práce mohou přispět k objasnění původu vysokého obsahu Cs-137 v mase divokých prasat a také mohou představovat základ pro další zkoumání této problematiky.
Correlation of Cs-137 content between soil and sponge Deer truffle
Keywords: Jelenka obecná; cesium Cs-137; hmotnostní aktivita; transferový faktor; korelace; Deer truffle; cesium Cs-137; weight activity; transfer factor; correlation