Ošetřovatelská péče o pacienta s psoriatickou artritidou. - Kneisslová, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2018)
Hlavním úkolem práce je zmapovat specifika ošetřovatelské péče o pacienta s psoriatickou artritidou. V souvislosti s tímto cílem jsou vymezeny dvě výzkumné otázky: Jaké mají pacienti s psoriatickou artritidou specifické potřeby? Jaké mají pacienti s psoriatickou artritidou problémy při vykonávání každodenních činností? Výzkumná část bakalářské práce byla zpracována metodou kvalitativního výzkumného šetření, které bylo uskutečněno ve formě polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný vzorek tvořilo 6 informantů, u kterých byla diagnostikována psoriatická artritida. Celý rozhovor se skládal z 33 otázek, z nichž některé obsahovaly doplňující podotázky. Rozhovor byl rozložen na základní kategorizační údaje a na vlastní rozhovor. Celý rozhovor byl zaznamenáván na mobilní telefon pomocí aplikace "zaznamenávání zvuku". Následně byly rozhovory přepsány do tištěné podoby a zpracovány technikou otevřeného kódování "tužka a papír". Výsledky výzkumného šetření jsou rozčleněny do těchto kategorií: fyzické zdraví, soběstačnost a psychosociální potřeby. Výsledky práce umožňují náhled na problematiku psoriatické artritidy z pohledu samotných pacientů. Získané výsledky práce mohou být použity jako výukový materiál pro studenty zdravotnických oborů či mohou posloužit všeobecným sestrám při poskytování ošetřovatelské péče pacientům s psoriatickou artritidou.
Nursing Care of Patients with Psoriatic Arthritis.
Keywords: Psoriatická artritida; fyzické potřeby; psychosociální potřeby; ošetřovatelská péče; holistický přístup.; Psoriatic arthritis; physical needs; psychosocial needs; nursing care; holistic approach.