Metody výpočtu prostorové distribuce srážek a rozdíly v úhrnech srážek v rámci malého povodí - Vávra, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato práce se zabývá metodami výpočtu prostorové distribuce srážek a rozdíly v úhrnech srážek v malém povodí. Především jde o nalezení metod, které umožňují přesunutí bodového měření srážek na prostorově distribuovaný odhad, a následné porovnání výsledků těchto metod mezi sebou a vyhodnocení jejich rozdílů a přesnosti. Jakožto základ a pro lepší pochopení problematiky jsou zde nejprve popsány srážky, jejich charakteristika, vznik a druhy. Dále jsou zde uvedeny faktory, které srážky ovlivňují. Hlavní částí této práce je popis metod prostorové distribuce srážek a jejich aplikace v malém povodí. Metody jsou seřazeny od těch nejvíce používaných (aritmetický průměr, metoda Thiessenových polygonů, metoda izohyet) až po ty nejnovější a nejméně používané (hypsometrická metoda, metoda vážené inverzní vzdálenosti, kriging). U metody Thiessenových polygonů a metody izohyet je pro lepší představu podrobně popsána i samotná konstrukce těchto metod doplněná obrázkem. V rámci jednoho výzkumného povodí byly porovnány různé metody výpočtu prostorové distribuce srážek (Thiessenovy polygony, izohyety, aritmetický průměr) s celkem překvapivým závěrem. Vypočtené hodnoty celkového úhrnu srážek na povodí se totiž při použití různých metod lišily jen velmi málo. Konstatováno bylo také, že ani při velkém množství srážkoměrů v povodí nedosáhneme 100% přesnost výpočtu.
Methods of calculating the spatial distribution of precipitation and differences in rainfall totals in a small catchment area
Keywords: srážky; faktory ovlivňující úhrn; metody výpočtu; prostorová distribuce; precipitation; factors influencing rainfall totals; calculation methods; spatial distribution