Volný čas seniorů na venkově - Poncarová, Ester (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se teoreticky zabývá volným časem seniorů na venkově. Cílem práce bylo zjistit, jak senioři vnímají volný čas a jak ho tráví. Vycházela jsem z již prováděných výzkumů a sociologických studií, které se volnočasovým prostorem seniorů na venkově zabývají. Důležité bylo zjištění, jaké možnosti mají senioři na venkově, co senioři na venkově ve volném čase mohou provozovat a čemu se věnují, co samotný venkov seniorům nabízí a jak senioři tyto aktivity od obce nebo od subjektů na venkově působících využívají. Práce konstatuje, že senioři jsou širokou skupinou, která na venkově tráví svůj volný čas a samotný venkov sám o sobě má potenciál pro kvalitní a smysluplné trávení volného času. Venkovské obce a organizace na venkově působící se snaží svými aktivitami zvyšovat tento potenciál a tím přispívají ke zkvalitnění volného času nejen starší venkovské generace. Na druhou stranu některé aktivity nabízené obcemi a organizacemi nejsou pro seniory dostačující nebo je senioři nemohou z různých důvodů využívat.
The leisure time of seniors living in the country
Keywords: stáří; senioři; volný čas; venkov; obec; život na venkově; old age; seniors; the leisure time; country; village; country life