Šťastný Jim a sociální situace 50. let v Anglii - Neprašová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této bakalářské práce je analýza románu Šťastný Jim od Kingsleyho Amise, a to především z hlediska vyobrazené sociální situace, jejíž významnou inspirací byly reálné poměry 50. let ve Velké Británii. Práce tedy mimo jiné naznačuje základní pilíře fungování státu, jež byly v poválečném období prosazovány, neboť jsou nezbytné pro porozumění rozebíraného textu. Za účelem správného pochopení poměrů dané doby a jejich vlivu na společnost jsou v práci zahrnuti i další autoři řadící se do skupiny rozhněvaných mladých mužů, jejíž charakteristika se vyznačuje právě reakcí na danou dobu.
Lucky Jim and the social situation of the 50s in England
Keywords: Šťastný Jim; Kingsley Amis; rozhněvaní mladí muži; román; sociální situace; společenské třídy; sociální stát; Lucky Jim; Kingsley Amis; Angry Young Men; novel; social situation; social classes; welfare state