Dějiny vzdělávání v Domažlicích v letech 1945 - 1968 - Kůstková, Jana (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zabývá dějinným vývojem vzdělávání v Domažlicích v letech 1945-1968. Práce je rozvržena do pěti kapitol, které na sebe vzájemně navazují. Zpočátku se věnuji školské legislativě, která měla také vliv na vývoj školské soustavy. Následně je nastíněna stručná historie města a jeho školství od druhé světové války do roku 1968, které nám slouží k dotvoření obecného pohledu na toto téma. Další kapitola se již zabývá základním školstvím, kde je věnována pozornost konkrétním školám. Zde je zmapován vývoj budov škol, učitelský sbor, žáci a jejich školní výuka, ale také důležité události, které určitým způsobem zasáhly do života školy. Poslední část práce je zaměřena na mimoškolní vzdělávání, a to zejména na vývoj hudební školy, která je zařazena také do školské soustavy.
History of Education in Domažlice in 1945 - 1968
Keywords: Dějiny školství; dějiny Domažlic; chlapecká škola; dívčí škola; pomocná škola; hudební škola; družina mládeže; žáci; učitelé; učitelský sbor; školní výuka.; History of education; history of Domažlice; boys 'school; girls' school; auxiliary school; music school; youth group; pupils; teachers; faculty; school teaching.