Český literární naturalismus - Ustohalová, Soňa (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato práce sleduje teoretickou a kritickou rozpravu, související s etablováním českého literárního naturalismu. Zdroje představují jak knižně editované prameny (eseje ze svazků Lehký harcovník, resp. O národní literaturu, zpřístupněné nakladatelstvím Melantrich), tak i produkci časopiseckou. Z osobností se budu zajímat o F. Schulze a V. Mrštíka, případně o další autory podle výsledků prvotní heuristiky. Představu o rámcové extenzi naturalismu mi poskytnou příslušné syntézy či dílčí monografie (ADČL III; Haman: Trvání v proměně; Janáčková: Česká literatura na přelomu století; Český román na sklonku 19. století).
The Czech Literary Naturalism
Keywords: naturalismus; česká kritika; Émile Zola; Jaroslav Vrchlický; Ferdinand Schulz; Vilém Mrštík; naturalism; czech critical reviews; Émile Zola; Jaroslav Vrchlický; Ferdinand Schulz; Vilém Mrštík