Osvícenské reformy na buquoyském panství jako historické kořeny sociální pedagogiky - Šicnerová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá vývojem školství a postupným utvářením systematické sociální péče v Čechách ve druhé polovině 18. století. Mapuje reformu těchto oblastí od samého počátku vzniku, po zavedení na celém území Rakouska-Uherska. První část práce je zaměřená na detailní analýzu industriální výchovy v jihočeské Kaplici, druhá část popisuje postupné vytváření uceleného sociálního systému novohrads-kého panství. Práce popisuje sociálně pedagogické snahy reformátorů o vzestup společnosti a zlepšení celkové situace v českých zemích po vleklých středoevrop-ských válkách. Závěrečná kapitola reflektuje obsah práce v kontextu sociální pedagogiky.
The Enlightenment Reforms in Buquoy Dominion as Historical Roots of Social Pedagogy
Keywords: Osvícenství; osvícenské reformy; osvícenští reformátoři; Marie Terezie; tereziánské školství; školská reforma; škola v Kaplici; industrie; sociální reforma; novohradský chudinský ústav; systematická péče o chudé; buquoyské panství; J. N. Buquoy; J. I. Felbiger; F. Kindermann; B. J. Spatzierer; K. H. Seibt; Enlightenment; enlightenment reforms; enlightenment reformators; Maria Theresia; Theresian education system; educations reform; school in Kaplice; industry; social reform; poorhouse in Nové Hrady; systematic care for the poor; Buquoy dominion; J.N. Buquoy; J. I. Felbiger; F. Kindermann; B. J. Spatzierer; K. H. Seibt