Pohybový režim a cirkadiánní typologie městských dětí mladšího školního věku (výzkum ve Strakonicích) - Dunovská, Klára (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce zkoumá pohybový režim, cirkadiánní rytmy a stravovací návyky městských dětí mladšího školního věku. V teoretické části se práce zabývá důležitostí spánkového režimu, jeho vlivem na psychickou i fyzickou rovnováhu, specifičností této věkové kategorie v kontextu tělesném a psychosociálním. Výzkumná část vyhodnocuje výsledky z dotazníkového šetření, k němuž bylo použito dotazníků ?CIP? (KREJČÍ, HARADA, 2010) a ?Časový snímek dne? (MUŽÍK, BÁRTOVÁ, 2010). Jedná se o kvantitativní výzkum. Bylo zpracováno 113 dotazníků, které byly vyplněny dětmi 4. tříd z vybraných ZŠ ve Strakonicích. Výsledky ukazují na porušování spánkové hygieny, 78% dětí je ranními typy a celkový objem pohybové aktivity je uspokojivý.
Motion mode and circadian typology of urban children in primary school (Research in Strakonice)
Keywords: cirkadiánní; rytmus; spánek; dítě; biorytmus; hypokineze; pohyb; circadian rhythm; sleep; child; biorhythm; hypokinesia; movement