Muži a ženy v Chýnově v první polovině 19. století ve světle svatebních smluv - Másílko, Martin (Jihočeská univerzita, 2014)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá rozborem svatebních smluv v první polovině 19. století ve městysu Chýnově. První obsáhlejší část je věnována formální výstavbě tohoto právního dokument, rozboru z hlediska četnosti, sociální a migrační skladbě a závazkům. Druhá část se prostřednictvím historicko-antropologického přístupu zabývá životy mužů a žen, na kterých rekonstruuje každodennost a myšlenkový svět jedinců obývající místo velikostí spadající na pomezí mezi vesnici a město.
Men and Women in Chýnov in the first half of the 19th Century in the Light of Marriage Agreements
Keywords: 19. století; manželství; sňatek; svatební smlouvy; Chýnov; 19th century; marriage; wedding; marriage contracts; Chýnov