Technologie pěstování Kotvičníku zemního (Tribulus terrestris L.) a jeho využití - Neumann, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce pojednává o pěstování kotvičníku zemního (Tribulus terrestris), o látkách, které obsahuje a o jeho možném farmaceutickém využití. Dále se tato práce věnuje popisu některých látek, které nalezneme v podzemní či nadzemní části rostliny. Nejdůležitější látky, které se v kotvičníku nacházejí jsou saponiny, flavonoidy a fytosteroly. Saponiny mají afrodiziakální účinky, flavonoidy nám pomohou například při boji s angínou a fytosteroly nám zase sníží cholesterol. Množství těchto látek se přímo odvíjí od toho, kde a jak je rostlina pěstovaná a jestli se při pěstování použijí elicitory. V praktické části zjišťuji obeznámenost veřejnosti s kotvičníkem, a jak ho pěstovat ve skleníku.
Technology of the cultivation of Puncturevine (Tribulus terrestris L.) and its use
Keywords: Kotvičník zemní; saponiny; sapogeniny; fytosteroly; flavonoidy; protodioscin; Puncturevine; saponins; sapogenins; phytosterols; flavonoids; protodioscin