Způsoby výkonu rozhodnutí prováděné vybraným orgánem územní samosprávy při zajišťování své činnosti. - Lukeš, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2011)
Anotace Cílem a ústředním tématem této práce je srovnat jednotlivé způsoby výkonu rozhodnutí prováděné orgánem územní samosprávy při zajišťování své činnosti z hlediska četnosti a úspěšnosti. Předpokladem pro úspěšnost práce je identifikace efektivity výkonu rozhodnutí z hlediska jejich formy. Další podmínkou je porovnat skupiny občanů, proti kterým se vede výkon rozhodnutí z hlediska sociální stratifikace,tj. z hlediska vzdělání a věku, podle kterýchžto faktorů lze předpokládat jejich zařazení ve společnosti. Zjistit, jaký je praktický výkon rozhodnutí. Předpokladem je že územní orgány místní samosprávy při výkonu rozhodnutí využívají nejvíce peněžitou formu výkonu rozhodnutí a že tato forma je efektivní z hlediska uspokojování pohledávek oprávněných subjektů. Zvolenou metodou je kvantitativní výzkum, sekundární analýza dat z databáze Městského úřadu v Milevsku. Cílovou skupinou pro zkoumání je soubor občanů, proti kterým vedl městský úřad v Milevsku řízení vý konu rozhodnutí v období let 2009-2010. Bakalářské práce lze využít ke studiu dané problematiky, pro sociologické zkoumání - které skupiny občanů se dopouští přestupků řešených ve správním řízení, respektive neplnění jiných právních povinností. Poznatků z bakalářské práce lze také využít jako doplňkový materiál pro kompetentní úředníky, pracující s problematikou výkonu rozhodnutí. Tato zpětná vazba může pozitivně ovlivnit přístup zaměstnanců úřadu ke klientům v rovině sociálního vnímání konkrétní situace.
Ways of decision execution practised by selected municipal authority while ensuring its activity.
Keywords: Výkon rozhodnutí; Zákon; Právní vztahy; Obec; Fyzická osoba; Lidská práva; Decision enforcement; Act; Legal relations; Municipality; Natural person; Human rights