Analýza vlivu sportovní masáže zad na tlak krve u studentů tělesné výchovy PF JU. - Čamrová, Monika (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem bakalářské práce je analýza vlivu sportovní masáže zad a její působení na krevní tlak u studentů tělesné výchovy a sportu. Bylo měřeno 10 studentů, kteří absolvovali měření během 10 masáží. Studenti byli vybráni náhodně formou losování, s jejich souhlasem jsou zde anonymně uvedeny jejich výsledky krevního tlaku. Krevní tlak byl měřen digitálním tlakoměrem na paži. Měřili jsme studenty před masáží, během masáže, těsně po masáži a pět minut po odpočinku. Výsledky měření jsou dané do tabulek a jejich průměr do grafů. Celkové měření prokázalo, že masážemi lze v malé míře ovlivnit tlak krve. Účinky masáže na mízní a krevní oběh jsou znatelné na lidském organismu.
The Analysis of the influence of sports massage back blood presure for the students of physical education PF JU
Keywords: masáž; sport; vliv sportovní masáže; masážní hmaty; tlak krve; tlakoměr; srdce.; massage; sport; effect sports massage; massage touches; blood pressure; barometer; heart.