Behaviorální ekonomie - jak drahé je vlastnictví - Bodešínská, Tereza (Jihočeská univerzita, 2015)
Behaviorální ekonomie je spojení mezi ekonomií a psychologií. Speciálně zkoumá lidskou iracionalitu. Jedno z témat behaviorální ekonomie je vlastnictví. Zabývá se vztahem mezi vlastnictvím a cenou. První část mé bakalářské práce popisuje teorii behaviorální ekonomie. Představuje čtenáři historii, současnost a důležité osobnosti v této oblasti. Poté se zabývá osobami, které přispěly jejich vědomostmi o spojení mezi psychologií a ekonomií. Druhá část popisuje experiment, který byl vytvořen pro potvrzení teoretických znalostí. Experiment zkoumá, jak velký vliv má vlastnictví na cenu (pro spotřebitele). Studenti Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity odpovídali na dotazníky a výsledky experimentu jsou vysvětleny v poslední části práce.
Behavioural Economics - How Expensive is Ownership
Keywords: behaviorální ekonomie; vlastnictví; vliv; behavioural economics; ownership; influence