K organizaci a fungování městské správy ve Lhenicích na přelomu 18. a 19. století - Hunčovský, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této práce je představit dopad josefínské reformy magistrátů na správní vývoj menšího jihočeského poddanského městečka. Práce je rozdělena do několika kapitol, v nichž je sledována organizace městské správy ve Lhenicích těsně před uvedenou reformou a život tamních obyvatel na přelomu 18. a 19. století. Pro zasazení do kontextu byl nastíněn i průběh zřizování regulovaných magistrátů v některých českých a moravských městech a vliv nezavedení tohoto úřadu na fungování správy v městečku.
About the organization and functioning of the local administration in Lhenice at the turn of 18th and 19th century
Keywords: Lhenice; městys; městská správa; magistráty; dějiny správy; Lhenice; small town; town administration; town-councils; history of administration