Překlad vybraných lexikálních jednotek nástroji podporujícími strojový překlad - zaměřeno na pojmy z právní terminologie. - Zubrová, Anděla (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce s názvem "Překlad vybraných lexikálních jednotek nástroji podporujícími strojový překlad - zaměřeno na pojmy z právní terminologie." se v teoretické části nejprve zabývá překladem jako takovým, dále pak překladu právních textů, specifiky právnického jazyka a v neposlední řadě využití počítačových nástrojů pro překlad právního lexika. V rámci experimentu v části praktické byly hodnoceny automaticky přeložené právní termíny jednoslovné, víceslovné a jazykové šablony vybranými strojovými překladači.
Translation of selected lexical units with tools supporting machine translation - focused on concepts from legal terminology.
Keywords: Strojový překlad; strojové překladače; právnické texty; právnický jazyk; Machine translation; machine translators; legal texts; legal language