Problematika výživy pacientů s onemocněním diabetes mellitus - Holubová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2020)
Tématem bakalářské práce je problematika výživy pacientů s onemocněním diabetes mellitus. V teoretické části bylo popsáno onemocnění diabetes mellitus. Jedná se o celoživotní onemocnění, které se projevuje zvýšenou hladinou cukru v krvi. V případě, že není diabetes léčen, dochází ke vzniku a rozvoji dalších zdravotních komplikací. Dále se zaměřuje na cíle léčby, které zahrnují výživu diabetika, dietu a fyzickou aktivitu. Konečný text se zabýval edukací diabetika, která se zaobírá předáním informací a praktických dovedností. Praktická část bakalářské práce byla zpracována z kvalitativního výzkumného šetření, které bylo zpracováno technikou polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovory byly uskutečněny s dotazovanými, kteří trpí onemocněním diabetes mellitus. Cílem praktické části bylo zjistit, jaká je problematika v oblasti výživy u pacientů s diabetem mellitus. Z výsledků se ukázalo, že přestože většina diabetiků dbá na dodržování výživových doporučení poskytovaných sestrou a lékařem, existuje množství diabetiků, jenž doporučení nerespektují. Vyšlo najevo, že mezi hlavní důvody patří nevhodné stravování, při kterém bývají do jídelníčku zařazovány sladké a mastné výrobky a stejně tak nedostatečné plánování, které vede k nepravidelné konzumaci potravin a zbytečnému přejídání. Dalšími důvody vycházející z výzkumu je finanční náročnost zdravých a kvalitních surovin a neznalost o vyváženém obsahu všech složek v potravě. Z rozhovorů s dotazovanými bylo zjištěno, že nejčastějším způsobem, jak všeobecné sestry informují o správné výživě je pomocí edukačních brožur a letáčků. S takovýmto způsobem předání informací byli nespokojeni z důvodu nedostatečné individualizace a krátkého času, který jim byl věnován. Tato bakalářská práce by mohla svými výsledky přispět k usnadnění v orientaci výživových doporučení pacienta s onemocněním diabetes mellitus a zároveň upozornit na hlavní překážky při dodržování diabetické výživy.
The issue of nutrition of patients with diabetes mellitus.
Keywords: Diabetes mellitus; pacient; výživa; dietní opatření; informovanost; edukace; Diabetes mellitus; nutrition; patient; dietary measures; awareness; education