Náměty do výuky zeměpisu na 2. stupni základní školy se zaměřením na nadoborové kompetence - Slepičková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce navrhuje metody a formy výuky zeměpisu na 2. stupni základních škol zaměřené na nadoborové téma kvality života. Tématy předložených námětů do výuky je vliv životního prostředí na kvalitu života obyvatel, rozdíl mezi kvalitou života ve venkovském a městském prostoru, vlastní chápání pojmu kvality života žáky a kvalita života seniorů. Problematika kvality života je zasazena do kontextu RVP ZV a ŠVP Základní školy pod Svatou Horou v Příbrami. Práce obsahuje didaktické zhodnocení vybraných učebnic zeměpisu pro 2. stupeň základní školy z hlediska daného tématu. Na základě prostudované literatury jsou zpracována teoretická východiska práce, která souvisí s tématy didaktika, mezipředmětové vazby, nadoborové (klíčové) kompetence, formy a metody výuky. Výzkum zaměřený na zjišťování kompetencí k řešení problému u žáků na příkladu tématu kvality života je realizovaný formou dotazníkového šetření mezi 28 žáky a 11 učiteli.
Subject Matters for Geography Teaching in the Second Stage of the Primary School with the Focus on Key Competences
Keywords: výuka zeměpisu; 2. stupeň základní školy; klíčové (nadoborové) kompetence; mezipředmětové vazby; kvalita života; geography teaching; the second stage of primary school; key competences; cross-curricular links; quality of life