Srovnání režimu dne dětí na táborech dvou typů - Jáchymová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2008)
Abstrakt Srovnání režimu dne dětí na táborech dvou typů Bakalářská práce pojednává o podmínkách pobytu dětí na stanových a stálých táborech a zajištění jejich stravování. V jednotlivých kapitolách se zabývá podmínkami pro pobyt dětí na táboře, jejich stravováním, spokojeností, povinnostmi pořádající osoby, osobou zdravotníka a jeho úkoly a v neposlední řadě režimem dne dětí a zaměřením tábora. Cílem práce bylo nalézt rozdíly ve vybavenosti, zajištění provozu a režimu dne na dvou typech táborů (stanových a stálých). Ze stanových ZA (zotavovací akce) se jednalo o ZA v Sepekově U rybníka Chobot, Orlík u Schwarzenberské hrobky a v Pohoří ''Na Pile''. Ze stálých ZA se jednalo o RZ (rekreační zařízení) Zátaví, RZ Jiskra Dražíč a RZ Varvažov Avie. Byly stanoveny 3 hypotézy: H1: Stálé tábory jsou po stránce stavebně technické a provozní lépe zajištěny než tábory stanové, H2:Existují rozdíly ve vedení zdravotnické dokumentace na táborech stanových a stálých, H3: Existují rozdíly v režimu dne dětí na stanových a stálých táborech. Ke sběru dat ke splnění cíle byla použita metoda dotazování, technikou dotazníků, které byly rozdány 120 respondentům (děti mladšího školního věku) na vybraných táborech. Dále ke sběru dat byl uplatněn rozhovor s vedoucími a zdravotníky na těchto táborech. Dotazníky obsahovaly 19 otázek. Návratnost dotazníků byla 100%. Hodnocení dotazníků probíhalo zvlášť pro dívky a chlapce a zvlášť pro stanové a stálé tábory (v %). Cíl byl splněn, žádná ze 3 hypotéz nebyla potvrzena, byly však nalezeny rozdíly v hygienických podmínkách stravování, paradoxně v neprospěch stálých táborů. Dále byly nalezeny rozdíly v hodnocení pobytu na ZA z odpovědí dětí v dotaznících. Výsledky naší práce mohou posloužit terénním odborníkům, k další práci nebo k novelizaci stávající legislativy. Dále ke sjednocení pracovních postupů při výkonu státního zdravotního dozoru na ZA různého typu.
Comparison of day regime for children in holiday camp of two types
Keywords: zotavovací akce/tábor; pořádající osoba; stálý tábor/chatový tábor; stravovací zařízení; režim dne; tentet camps; permanent camps; girls; boys