Život a poslání křesťanů v církvi a ve světě - Koukal - Ofs, Petr (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá Plenárním sněmem katolické církve v České republice: konaného v letech 19972005, zvláště obdobím v letech 20032005. V přípravné části popisuje samotný proces synodality a účast českého episkopátu na průběhu 2. vatikánského koncilu. Dalším krokem je popis realizace odkazu a dokumentů 2. vatikánského koncilu v tehdejším totalitním Československu. Jedná se o Dílo koncilové obnovy, liturgickou obnovu a ekumenické biblické hnutí. Dále pojednává o situaci v církvi po zhroucení komunistického režimu a postupnou obnovu církve po kvantitativní i kvalitativní stránce a autor předkládá další témata na základě vybraných dokumentů pontifikátu papeže svatého Jana Pavla II. Jádrem této závěrečné práce je popis a zhodnocení diskontinuity témat mezi I. a II. zasedáním Plenárního sněmu. Autor předkládá možné důvody a důsledky vypuštění anebo nepoužití některých otázek běžných v tehdejší evropské i všeobecné církvi a ohlasem v dobovém tisku a dalších médiích. Práci ukončuje vyhodnocení krátké ankety provedené v pastoračních centrech českých a moravských diecézí. Sněmovní proces a dialog v církvi a společnosti určitě neskončil s vydáním závěrečného dokumentu, ale nadále pokračuje na různých úrovních.
Life and Mission of Christians in the Church and in the World
Keywords: papež Jan Pavel II.; kardinál Josef Beran; kardinál František Tomášek; české církevní dějiny 20. a 21. století; totalita; sněmovní proces; Česká biskupská konference; sněmovní kroužky; sněmovní komise; dialog; církev; pope John Paul II; cardinal Josef Beran; cardinal František Tomášek; history of the Church in the Czech Republic in the 20th and 21st century; totality; process of the Council; Czech Bishop's Conference; Council's commissions; dialogue; Church