Úroveň pohybové aktivity u studentů na Střední odborné zdravotnické škole v Českém Krumlově - Havlínová, Kristina (Jihočeská univerzita, 2018)
Hlavní náplní diplomové práce je zjištění úrovně pohybové aktivity u adolescentů v kategorii věku od 16 do 18 let. Výzkum je součástí celorepublikového zjišťování kondice a zdravého životního stylu mládeže. Teoretická část se zabývá hlavními charakteristiky probandů ve vývojovém stádiu dospívání a působení pohybové činnosti na jejich organismus. Ve výzkumné části jsou zahrnuta data, která byla monitorována za pomocí krokoměrů Yamax Digiwalker SW- 700. K získání stupně pohybové aktivity napomohl také standardizovaný dotazník IPEN na webových stránkách Indares.com. Průzkum byl započat v prosinci roku 2017. Druhá část měření probíhala v březnu 2018. Výzkumu se zúčastnilo 37 studentů Střední odborné zdravotnické školy v Českém Krumlově, z toho 7 chlapců a 30 dívek. Výsledky šetření jasně ukazují, že aktivnější jsou chlapci než dívky. Průměrný počet kroků je 11 773/den u chlapců a nejvyšší naměřená hodnota je 16 799 kroků/den. Souhrn kroků dívek se pohybuje průměrně okolo 10 781 kroků. Obě pohlaví splňují doporučený denní počet kroků. V dnešní době je velmi důležitá jakákoliv pohybová aktivita, která má velké množství blahodárných účinků na organismus. Vlivem techniky a médií mnoho studentů zůstává po škole doma a nemá energetický výdej.
The level of physical activity among high school students of Secondary healthy school in Český Krumlov
Keywords: Adolescent; pohybová aktivita; svalová soustava; BMI; krokoměr; chůze; Adolescent; physical activity; muscular system; BMI; pedometer; walking