Rod Medici v současné italské fikci - Kulhavá, Eliška (Jihočeská univerzita, 2022)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá literární a kulturně historickou analýzou tetralogie I Medici současného italského spisovatele Mattea Strukula. Má za cíl představit osobnost a tvorbu padovského autora, podrobněji se zaměřit na ságu čtyř historických románů a v první řadě sledovat obraz florentského rodu Medici ve Strukulových románech a porovnat jej s poznatky moderní historiografie. Nakonec práce představí tento italský šlechtický rod v některých dalších dílech krásné literatury i kinematografie.
The House of Medici in contemporary Italian fiction
Keywords: Matteo Strukul; tetralogie I Medici; rod Medicejských; Matteo Strukul; tetralogy I Medici; The Medici family