Podpora rodiny nedonošeného a závažně nemocného novorozence a její rezervy z pohledu zdravotníků a rodičů - Fišarová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2011)
Základem podpory rodičů nedonošených dětí je, aby jim bylo umožněno účastnit se péče o své dítě, nést za ní odpovědnost a získávat vědomosti o stavu dítěte. V dnešní době, díky pokroku v lékařské péči, mají nedonošené děti stále lepší vyhlídky do života. Teoretická část je zaměřena na nedonošeného novorozence, péči o něj a zapojení rodičů do této péče. Dále je zde popsán vztah rodičů k dítěti a organizace pomáhající rodičům. Byly stanoveny tři cíle a z nich vyplývající otázky. Cílem bylo zmapovat informovanost ošetřovatelského personálu o rezervách v podpoře rodiny nedonošeného a závažně nemocného novorozence na specializovaných pracovištích, zjistit priority rodičů v této oblasti a porovnat oba dva pohledy. V praktické části byla zvolena metoda kvalitativního šetření. Šetření bylo prováděno pomocí nestandardizovaného rozhovoru s deseti respondentkami. Z toho (R1 - R5) byli maminky hospitalizované společně se svými dětmi na neonatologickém oddělení v Nemocnici České Budějovice. Respondentky (R6 - R10) byli z řad zdravotníků. Jednalo se o sestry pracující na neonatologickém oddělení v Nemocnici České Budějovice. Informace získané z rozhovorů byly zpracovány a dále analyzovány. Byly splněny všechny cíle. Zdravotníci vidí rezervy v časné podpoře obou rodičů a v tom, aby se neopomíjel partner. Byl dán podnět k navýšení kapacity pokojů pro maminky s dětmi. Pro rodiče je prioritou vidět novorozence co nejdříve po porodu, blízkost dítěte a mít dostatek informací. Velký význam má pro ně klokánkování a příběhy jiných rodičů. Největší oporou je jednoznačně partner. Bylo navrženo, že v nemocnici musí být laktační poradkyně a i psycholog znalý problematiky. Z porovnání obou pohledů vyplývá, že došlo ke shodě stanovisek rodičů a ošetřovatelského personálu.
Supporting a family with a premature and seriously ill new-born baby and the reserves in their support from the point of view of medical workers and parents
Keywords: předčasný porod; nedonošený novorozenec; rodiče; podpora rodičů; ošetřovatelská péče; premature birth; premature new-born baby; parents; support of the parents; nursing care