Psychická manipulace v mezilidských vztazích - Švachová, Alena (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá psychickou manipulací, která negativně ovlivňuje mezilidské vztahy. Skládá se ze tří hlavních kapitol. První kapitola nabízí základní informace o fenoménu psychické manipulace v mezilidských vztazích a seznamuje tak čtenáře s historií pojmu, definicemi a následně se základní klasifikací manipulativního jednání. Druhá kapitola je zaměřena na osobnost psychického manipulátora a představuje stěžejní text práce. Třetí a současně poslední kapitola se věnuje možnostem obrany před manipulativním jednáním. Psychická manipulace se objevuje v jakémkoli sociálním prostředí a mnohdy bývá velmi nenápadná a těžko rozpoznatelná. Proto je důležité si uvědomit, jaké zbraně a strategie psychičtí manipulátoři používají, a jak se lze jejich psychickému nátlaku bránit.
Psychological manipulation in interpersonal relationships
Keywords: psychická manipulace; manipulátor; oběť; nátlak; moc; komunikace; asertivita; strach; násilí; emoce; psychická obrana; mezilidské vztahy; psychological manipulation; manipulator; victim; coercion; mental control; communication; assertivity; fear; harm; emotions; defense; interpersonal relationships