Instituce pomáhající lidem léčeným z abúzu drog v Jižních Čechách - Čenovská, Petra (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce přibližuje zařízení, které se orientují na pomoc lidem, vracejícím se z psychiatrických léčeben a terapeutických komunit po léčbě závislosti zpět do společnosti. Vzhledem k tomu, že tato zařízení nemají dlouhou historii a začala vznikat až po roce 1996 a v České republice jich není mnoho, vybrala jsem si Centrum následné péče v Českých Budějovicích. Popisuji filosofii, cíle, provoz, nabídku služeb, jejich definování a poskytování v uváděném zařízení. V praktické části jsem zjišťovala spokojenost klientů s nabízenými službami a se zařízením celkově. Při mém krátkodobém pobytu v zařízení jsem si všimla, jak jsou všichni pracovníci ke klientům vstřícní a otevření, nabízené služby vykonávají s velkou zodpovědností a notnou dávkou pochopení a podpory, což se odráží i v odpovědích v mém dotazníku. Dělají svoji práci s velkým nasazením a klienti to dokáží ocenit při hodnocení nabízených služeb.
An Institution Helping People Being Treated with a Drug Abuse Problem in South Bohemia
Keywords: droga; drogová závislost; centrum následné péče; chráněné bydlení; individuální terapie; skupinová terapie; arteterapie; drug; drug dependance; centre of follow-up care; sheltered living; individual therapy; group therapy; art and artpsychotherapy