Linguistic expression of sound in bird names motivated by their vocalization - Gažák, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce si klade za cíl popsat a objasnit, jakým způsobem se zvuk projevuje na rovině jazyka pomocí analýzy ptačích jmen, která jsou motivována ptačí vokalizací. Práce je pojatá z onomasiologického hlediska, kde výchozím bodem je pojmenovaný referent. V teoretické části je popsán samotný onomaziologický přístup, společně s Lakoffovým (1987) idealizovaným kognitivním modelem. Analýza ptačích jmen je prováděna v rámci jednotlivých způsobů, kterými je zvuk do jazyka kódován. Výsledná data jsou dále kvantifikována a interpretována.
Linguistic expression of sound in bird names motivated by their vocalization
Keywords: metafora; metonymie; onomasiologie; onomatopoie; ptačí jména; zvuk v jazyce; bird names; metaphor; metonymy; onomasiology; onomatopoeia; sound in language