Čeština 2.0 a Hacknutá čeština: neortodoxní slovník dnešní mateřštiny - jazyková analýza vybraných neologismů - Veselá, Aneta (Jihočeská univerzita, 2021)
Tématem diplomové práce je analýza vybraných neologismů ze slovníků Čeština 2.0 a Hacknutá čeština: neortodoxní slovník dnešní mateřštiny. V teoretické části jsou představeny oba tyto projekty včetně nejnovějších lexikografických platforem. Upozorňujeme také na nejnovější studie o neologismech v současné češtině, zvláštní pozornost je věnována tzv. blendům. Materiál získaný excerpcí z uvedených slovníků je podroben důkladné jazykové analýze, zaměřujeme se na míru kreativity při tvoření vybraných neologismů, expresivitu a v neposlední řadě na začlenění nebo nezačlenění do běžné slovní zásoby. Cílem práce je přispět dílčí sondou k výzkumu českých neologismů.
Čeština 2.0 a Hacknutá čeština: neortodoxní slovník dnešní mateřštiny - language analysis of selected neologism
Keywords: blending; Čeština 2.0; Hacknutá čeština: neortodoxní slovník dnešní mateřštiny; jazyková analýza; neologismus; blending; Čeština 2.0; Hacknutá čeština: neortodoxní slovník dnešní mateřštiny; language analysis; neologism