Evaluace činnosti německého výchovně terapeutického zařízení Frostenwalde - Zapletalová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou německého výchovně terapeutického zařízení Frostenwalde jako alternativou vyšetřovací vazby pro mladistvé. Výchovně terapeutické zařízení Frostenwalde, které spadá pod úspěšnou německou organizaci Evangelisches Jugend- und Fürsorgewerk (Evangelická péče o mládež a potřebné), funguje pod projektem Menschen statt Mauern/ Lidé místo zdí. První část práce věnuje pozornost této problematice z teoretického hlediska. Nastiňuje vysvětlení projektu Menschen statt Mauern, zaměřuje se na rozbor legislativního podkladu pro možné zřízení obdobného zařízení v České republice a popisuje strukturu a činnosti tohoto zařízení. Ke zpracování druhé části práce byla zvolena kombinace kvalitativního a kvantitativního výzkumu. Ke sběru dat jsem jako první techniku použila polostandardizovaný rozhovor, který byl tvořen otevřenými otázkami. Kladeny byly i otázky doplňující a upřesňující. Respondenty představovali vybraní zaměstnanci zařízení Frostenwalde. Druhou techniku tvořila obsahová analýza číselných údajů. Analyzována byla statistická data o chodu zařízení. Cílem mé práce bylo provést evaluaci činnosti německého výchovně terapeutického zařízení Frostenwalde a to prostřednictvím stanovených výzkumných otázek. Úkolem výzkumných otázek bylo zjistit, jaká je účinnost Frostenwalde a čím jsou zaměstnanci Frostenwalde motivováni pro výkon své činnosti. Na základě výsledků získaných vlastním výzkumem jsem došla k závěru, že zařízení Frostenwalde je účinnější a pro celkový vývoj mladistvého přijatelnější alternativou vyšetřovací vazby. Z výzkumu rovněž vyplynulo, že předpokladem pro fungování zařízení tohoto typu je perfektně sehraný, respektující a z odborníků ve své profesi složený tým. Za důležitý faktor je považována motivace všech pracovníků. Podle mého názoru by připojení se České republiky k projektu Menschen statt Mauern a vybudování obdobného zařízení přineslo možnost nové šance pro beztrestný život mladým lidem páchajícím provinění. Tato práce může sloužit například jako zdroj souhrnných informací o zařízení Frostenwalde pro potenciální zaměstnance obdobných zařízení i širokou veřejnost.
Evaluation of the activities of the German educational and therapeutic facility Frostenwalde
Keywords: Alternativa vyšetřovací vazby; Menschen statt Mauern/ Lidé místo zdí; Mladistvý; Sociální pracovník; Vychovatel; Výchovně terapeutické zařízení; alternative to detention; People instead the walls; Juveniles; social worker; educator; educational and therapeutic facility