Občanský rozvod a církevní nulita manželství - Popilková, Miloslava (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá problematikou občanského rozvodu a církevní nulity manželství. Diplomová práce je rozdělena do tří tematických okruhů, sekulární právo, kanonické právo, komparace. První část se věnuje občanskému právu, které upravuje rozvod. Druhá část se zabývá kanonickým právem, zkoumá církevní nulitu manželství v důsledku vady manželského souhlasu, kanonické formy nebo existence manželské překážky. Třetí část porovnává možnosti ukončení manželství v českém sekulárním právu a možnosti zániku manželství podle kanonického práva katolické církve, jejich shodné prvky, odlišnosti a vzájemnou návaznost. Základem pro komparaci je kanonické právo. Sekulární právo je založeno na principu rozlučitelnosti manželství, kanonické právo je založeno na principu nerozlučitelnosti manželství. Rozvod manželství v občanském právu nemá účinek v kanonickém právu a nulita manželství v kanonickém právu nemá účinek v sekulárním právu České republiky.
The Civil Divorce and Ecclesiastical Nullity of Marriage
Keywords: Klíčová slova: české sekulární právo; kanonické právo; rozvod; neplatnost manželství; manželské překážky; manželský souhlas; kanonická forma; privilegium; odluka; komparace.; Key words: Czech secular law; canon law; divorce; nullity of marriage; impedimenta; marriage agreement; canon form; privilegium; act of grace; separation; comparison.