Fyzikální principy transmisní a skenovací elektronové mikroskopie - Bílý, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato bakalářská práce je zaměřena na popis transmisní a skenovací elektronové mikroskopie. Jsou zde popsány fyzikální principy uplatňující se při tvorbě obrazu v elektronových mikroskopech, jednotlivé vady, jakož i metodika seřízení. Se zřetelem na výuku jsou blíže rozebrány základní části elektronových mikroskopů. Praktické provedení je ukázáno na mikroskopech JEOL: JEM-1010, JSM-7401F, JDM-6300.
Physical principles of transmission and scanning electron microscopy
Keywords: SEM; TEM; Elektronová mikroskopie; Mikroskop; SE; BSE; Augerovy elektrony; Fonony; Plazmony; RTG; SEM; TEM; Electron microscopy; Microscop; SE; BSE; Auger electrons; Phonons; Plasmons; X-ray