Začleňování ukrajinských dětí do českých mateřských škol - Heyduková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce nese název "Začleňování ukrajinských dětí do českých mateřských škol". Cílem práce bylo zjistit, jak probíhala adaptace těchto dětí do mateřských škol, jaké nastaly případné komplikace, jak dlouho adaptace trvala, kolik ukrajinských dětí dotázané mateřské školy vůbec přijaly a v neposlední řadě, jaká opatření realizovali ředitelé mateřských škol. Teoretická část obsahuje témata, jako jsou: migrace, socializace, odlišná kultura, spolupráce mateřské školy s rodinou, bilingvismus, vzdělávání vícejazyčných dětí a adaptace. Praktická část je věnována kvantitativnímu výzkumu. Výzkumné šetření probíhalo formou elektronického dotazníku. Výsledky ukázaly, že vedení mateřských škol a jejich pedagogičtí pracovníci příval malých ukrajinských migrantů nepodcenili a svědomitě se na situaci připravili nebo věděli, jak se v takových situacích chovat. Díky tomu adaptace ukrajinských dětí byla ve většině případů velmi rychlá a úspěšná.
Inclusion of Ukrainian children into Czech kindergartens
Keywords: cizinec; Ukrajinec; adaptace; migrace; mateřská škola; foreigners; Ukrainians; adaptation; migration; kindergarten