Částečné pracovní úvazky - Gebauerová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou částečných pracovních úvazkách v podmínkách České republiky. Cílem této diplomové práce bylo analyzovat částečné pracovní úvazky jako nástroj flexibility trhu práce na straně jedné a nástroje slaďování rodinného a pracovního života na straně druhé. V této diplomové práci jsou popsány jednotlivé možnosti využití částečných pracovních úvazků v pracovněprávních podmínkách v České republice. Na základě dotazníkového šetření jsou zde srovnány tři podnikatelské subjekty, které působí v odlišných odvětvích. Výsledky dotazníkového šetření zjistily, že rozdílnost a povaha pracovní pozice odlišuje analyzované firmy od možnosti uplatnění částečných pracovních úvazků na jednotlivých pracovních pozicích. Jednotlivé možnosti využití částečných pracovních úvazků byly porovnány se současnými podmínkami na trhu práce působící v České republice. Byl vytvořen teoretický návod pro využití částečných pracovních úvazcích ke sladění a harmonizaci rodinného a pracovního života v České republice.
Part-time jobs
Keywords: částečné pracovní úvazky; zkrácené pracovní úvazky; trh práce; flexibilita trhu; harmonizace; sladění; rodinný život; pracovní život; práce; part-time jobs; labor market; market flexibility; harmonization; reconciliation; family life; work life; work