Problematika výkrmu masného skotu kříženců plemene Charolais a kříženců plemene Limousine - Kostohryz, Jakub (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem této bakalářské práce bylo zjistit masnou užitkovost výkrmu masných býků ve stejných podmínkách chovu a zanalyzovat reakci každého plemene zvlášť na stejnou úroveň výživy. K vyhodnocení bylo vybráno celkem 43 kusů býků, kteří prošli hos-podářstvím v Něchově blízko Trhových Svinů během dvou let. Porovnávali se mezi sebou skupiny býků podle roku porážky, plemene a podílu krve plemene. Zjišťoval se věk při porážce a porovnávaly se mezi sebou živá hmotnost, jatečně upravené tělo, denní přírůstek, netto přírůstek a zařazení do systému SEUROP, tříd zmasilosti a protučnělosti v závislosti na různém plemeni při stejné výživě. Zpracování dat pro-běhlo pomocí programu Microsoft Excel. Průměrná porážková hmotnost kříženců plemene charolais činila 733,98 kg při průměrném porážkovém věku 697 dní. Ten byl totožný i s kříženci plemene limousi-ne, kteří dosahovali průměrné porážkové hmotnosti 741.65 kg. Větší rozdíl nebyl zjištěn ani u průměrné hmotnosti jatečně upraveného těla, jež u plemene charolais dosahovala 403 kg a u plemene limousine 407 kg. V obou skupinách se nacházel vždy alespoň jeden slabší býk, tak i býk, který průměr ostatních převyšoval. Mezi slabý kus u plemene charolais patřil býk s průměrným denním přírůstkem 683,59 g/za den (průměr 994,82 g/den) a u plemene limousine 749,6 g/den (průměr 1005,03 g/den). Silný býk měl u plemene charolais netto přírůstek 680,58 g/den (průměr 579,82 g/den), u limusine činil 720 g/den (průměr 585,25 g/den). Zatřídění jatečně upravených těl v systému SEUROP bylo zanalyzována podle podílu krve jednotlivých plemen. Kříženci plemene charolais s podílem větším než 50 % byli ve 100 % zařazeni do skupiny AU2, naopak s podílem krve charolais 50 % do skupiny AU2 jen v 31 % a zbytek patřil ro skupin AR2, AO2 a jeden býk byl ve skupině BO2, protože byl starší dvou let. Rozdíl mezi roky nebyl statisticky průkaz-ný, což nasvědčuje stálosti podmínek chovu a výživy. Jediný rozdíl byl mezi skupinami plemene s různým podílem krve. Jedinci s podílem krve charolais>50 % dosahovali lepšího zatřízení do SEUROP než ti, co měli podíl krve plemene charolais nižší nebo rovný 50 %. U plemene limousine nebyl rozdíl v poměru krve tak razantní, avšak býci s poměrem krve limousine>50 % dosa-hovali z 17 % skupiny AE2.
Problems of fattening beef cattle of Charolais hybrids and Limousine hybrids
Keywords: limousine; charolais; masná užitkovost; výživa; limousine; charolais; meat efficiency; nutrition