Sestra výzkumnice ideál versus realita - Šedá, Eva (Jihočeská univerzita, 2009)
Sestra výzkumnice ideál versus realita Tématem této bakalářské práce Sestra výzkumnice ideál versus realita.. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Část teoretická pojednává o historii výzkumu v ošetřovatelství, současném ošetřovatelském výzkumu, vzdělání sester. Dále se zaměřuje jak vést ošetřovatelský výzkum a následně aplikace jeho výsledků do praxe. V části praktické jsou v jednotlivých kapitolách popsány: cíl práce, hypotézy, metodika sběru dat a charakteristika výzkumného souboru. Další kapitola obsahuje grafy znázorňující výsledky výzkumu. Tyto výsledky jsou pak rozebírány, porovnávány a hodnoceny. Tato práce měla stanovena 5 cílů. Cílem této bakalářské práce bylo zjistit názory sester na ošetřovatelský výzkum a zda sestry realizují ošetřovatelský výzkum na svých pracovištích. Zjistit zda sestry aktivně sledují výsledky ošetřovatelských výzkumů a zda využívají výsledky ošetřovatelských výzkumů na svém pracovišti. Za poslední cíl jsme si vytyčily zjistit důvody, proč sestry nevyužívají výsledky ošetřovatelských výzkumů v praxi. Všechny cíle byly splněny. Tato práce porovnávala mezi sebou názory rakouských a českých sester. V této práci bylo stanoveno 5 hypotéz. První hypotéza že sestry nepovažují ošetřovatelský výzkum prováděný jinými sestrami za kvalitní se nepotvrdila. Druhá hypotéza že sestry nerealizují ošetřovatelský výzkum na svých pracovištích byla výzkumným šetřením potvrzena. Další hypotéza že sestry nesledují výsledky ošetřovatelských výzkumů aktivně se výzkumným šetřením potvrdila. Čtvrtá hypotéza domnívající se, že sestry nevyužívají výsledků výzkumů v praxi se potvrdila pouze u českých sester, rakouské sestry tuto hypotézu vyvracejí. Poslední hypotéza tvrdící že sestry udávají jako nejčastější důvod nevyužívání výsledků ošetřovatelského výzkumu v praxi jejich špatnou validitu. Tato hypotéza se potvrdila jen u rakouských respondentů. Čeští respondenti udávají jako důvod nevhodné podmínky na pracovišti. Výzkumné šetření odhalilo i rozdíly mezi českými a rakouskými sestrami. Výsledky práce budou použity k lepšímu pochopení role sestry výzkumnice. Na základě výsledků výzkumu je možno konstatovat že je nutno zkvalitnit povědomí sester o ošetřovatelském výzkumu a zdůraznit nepostradatelnost ošetřovatelského výzkumu pro praxi. Vytvořit nové prostory jak zavádět ošetřovatelský výzkum do praxe, což je v kompetenci sester managementek.
A Nurse Researcher - Ideal versus Reality
Keywords: Ošetřovatelský výzkum Role sestry Výsledky ošetřovatelského výzkumu Ošetřovatelská praxe; the research in nursing the role of a nurse the results of the research in nursing nursing practice