Zvratná slovesa versus zvratný rod trpný - Vaňková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zaměří na problematiku zvratných sloves a zvratného rodu trpného a bude se snažit přehlednou formou ukázat, že ne každá reflexní forma má platnost pasiva: zvratný slovesný tvar je homonymní, a může tedy vyjadřovat jak aktivum, tak pasivum. Práce si klade za cíl zmapovat vývoj náhledu na tuto problematiku v české lingvistice od 60. let (Stručná mluvnice česká: Havránek-Jedlička) až po současné mluvnice.
Reflexive verbs versus reflexive passive voice
Keywords: zvratná slovesa; slovesný rod; činný rod; trpný rod; trpný rod opisný; trpný rod zvratný; reflexive verbs; voice; active voice; passive voice; periphrastic passive voice; reflexive passive voice