"K víře evangelické se přiznávám." Svět nekatolíků na jihozápadní Moravě a proměny toleranční doby - Vítková, Martina (Jihočeská univerzita, 2008)
Předkládaná diplomová práce s názvem "K víře evangelické se přiznávám." Svět nekatolíků na jihozápadní Moravě a proměny toleranční doby se zabývá otázkou tajného a později tolero-vaného nekatolictví v 18. a v první polovině 19. století. Na základě literatury, edic a archiv-ních pramenů se snaží zachytit náboženský vývoj ve sledované oblasti a proniknout do myš-lení a světa samotných nekatolíků i osob stojících na druhé straně, například katolických du-chovních nebo krajských vrchnostenských úředníků. V části věnující se období do vydání tolerančního patentu jsou nejzajímavější výslechy a následné procesy s osobami, u kterých byly objeveny zakázané knihy. Výslechy poodhalují jak síť vztahů nekatolíků, jejich myšlení, názory a postoje, jejich sociální postavení, jejich mobilitu po regionu a částečně jejich "svět", tak i postupy katolických duchovních a misionářů telčské jezuitské koleje. Druhá kapitola se snaží na základě formálních a neformálních vztahů v rodinném a vesnickém soužití zachytit změny, které s sebou přinesla toleranční doba. Odkrývá například určitou tichou toleranci a solidaritu v době předtoleranční a následnou náboženskou nesnášenlivost v době po vydání tolerančního patentu a mnohé další problémy.
"I confess to evangelical belief." The Non-Catholics World in the South-west Moravia and Transformations of Tolaration Period