Antioxidační parametry modelového výrobku z ovoce - Kratochvílová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2022)
Obsah hlavních komponent (anthokyanů, kvercetinu, chlorogenové kyseliny, L-askorbové kyseliny, rutinu, celkových polyfenolů) byl zjišťován v sirupu z plodů bezu černého (Sambucus nigra L.) pomocí spektrofotometrie, nebo vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Dále byla zjišťována antioxidační aktivita tohoto sirupu pomocí tří metod: ABTS, FRAP, DPPH. Výsledky měření byly statisticky zpracovány a porovnávány pomocí korelační analýzy, konkrétně pomocí Pearsonova korelačního koeficientu. Bylo zjištěno, že připravený výrobek obsahuje 2160 mg/kg anthokyanů, 201 mg/kg rutinu, 26 mg/kg chlorogenové kyseliny a 679 mg/l celkových polyfenolů. Volný kvercetin nebyl nalezen. Obsah L-askorbové kyseliny v původních bezinkách byl poměrně nízký a z tohoto důvodu byl sirup pro studijní účely obohacen touto látkou v množství 0,5% (m/m), aby bylo možno studovat souvislosti jeho obsahu s ostatními látkami. Ze statistického zpracování je zřejmé, že koncentrace chlorogenové kyseliny koreluje s antioxidační aktivitou měřenou pomocí metody FRAP a koncentrace celkových polyfenolů s antioxidační aktivitou měřenou pomocí metody DPPH.
Antioxidative parameters of fruit model product.
Keywords: anthokyany; fenolické látky; rutin; kvercetin; chlorogenová kyselina; L-askorbová kyselina; spektrofotometrie; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; ABTS; FRAP; DPPH; antioxidační aktivita; bez černý (Sambucus nigra L.); anthocyanins; polyphenols; rutin; quercetin; chlorogenic acid; L-ascorbic acid; spectrophotometry; high-performance liguid chromatography; ABTS; FRAP; DPPH; antioxidant activity; elderberry (Sambucus nigra L.)