Vliv žací techniky na kvalitu řezu, stav a složení travního porostu - Petráš, Marek (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem práce je posouzení vlivu žací techniky na výšku sečení, rovnoměrnost sečení, kvalitu řezu a botanickou skladbu travních porostů. Pro dosažení těchto cílů byly vybrány dva luční porosty v katastrálním území Bukvice u Trhových Svinů v roce 2022. První vybraný luční porost byl sečen rotačním diskovým žacím strojem. Druhý vybraný luční porost byl sečen rotačním bubnovým žacím strojem. U všech sledovaných lučních porostů byla zaznamenána botanická skladba, stanoven vodní a výživný režim. Před sečením byl sledován stav žacích mechanismů, nastavená výška sečení a stav žacích nožů. Po seči byla sledována skutečná výška a rovnoměrnost strniště, produkce biomasy, množství zbylé neposečené biomasy. Byla zhodnocena kvalita řezu.
Effect of mowing technique on the quality of cutting, condition and composition of grassland
Keywords: trvalé travní porosty; luční porosty; sečení travních porostů; diskové žací stroje; bubnové žací stroje; botanická skladba; kvalita řezu; permanent grasslands; meadows; mowing grasslands; disc mowers; drum mowers; botanical composition; cut quality