Člověk za ostnatým drátem aneb každodenní život v koncentračních a zajateckých táborech a táborech nucených prací ve Třetí říši a v protektorátu - Mikeš, Jiří (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce, již držíte v rukou, má za úkol přiblížit čtenáři pomocí několika svědectví přímých účastníků každodenní život v táborech koncentračních, zajateckých a táborech nucené práce. Chci ukázat, že život v žádném z těchto ,,zařízení'' nebyl snadný a většinou záležel na schopnostech jedinců přežít v často primitivních životních podmínkách. V první kapitole se podíváme za ostnaté dráty koncentračních táborů na nelidské utrpení, smrt vězňů a v kontrastu s tím i na pohodlný život jejich věznitelů. Druhá kapitola pojednává o životě nuceně nasazených v táborech ve Třetí, respektive ve velkoněmecké říši a v protektorátu, o jejich každodenní práci, strachu z náletů, ze smrti a o šťastném návratu domů. Poslední kapitola pak ukáže zvláštní kategorii táborů, totiž zajatecké tábory. Zde uvidíme, jak se nacisté chovali ke svým zajatcům, a poznáme, že druhá světová válka patřila i v tomto ohledu k neobyčejným. Závěrem pak provádím srovnání životních podmínek v těchto třech druzích táborů a zjišťuji, kdo z lidí v nich žijící měl větší šanci přežít a kdo naopak neměl téměř žádnou reálnou možnost si uchránit svůj život.
A Man Behind the Barbed Wire or Everyday life in concentration camps, cages and forced labour camps of the Third Reich and the Protectorate