Vliv vybraných faktorů na reprodukci ryby Betta splendens - Homolka, Václav (Jihočeská univerzita, 2013)
Bojovnice pestrá (Betta splendens; řád Perciformes, čeleď Osphronemidae) je ryba vyskytující se v jihovýchodní Asii. Nadžaberní orgán (tzv. labyrint) jí umožňuje dýchat vzdušný kyslík. Jde o teritoriální druh, samci jsou mezi sebou rvaví. V chovu ryby přijímají živou či mraženou potravu i umělá krmiva. Je afrofilní - jikry ukládá do pěnového hnízda, postaveného samcem, který určitou dobu o potomstvo pečuje. Cílem práce bylo ověření vlivu vybraných druhů krmiv a koncentrace huminových látek ve vodě na úspěšnost reprodukce ryby Betta splendens. Experiment byl proveden v akvarijní místnosti na katedře biologických disciplín ZF JU. Experimentální práce byla započata 12. 12. 2011 a skončena 25. 2. 2013. Testované ryby byly po jednotlivých párech nasazeny do nádrží, ve kterých se následně také rozmnožovaly. Byla hodnocena četnost výtěrů a počet zárodků. Z výsledků práce plyne, že krmení hovězím srdcem bylo výhodnější pro plodnost ryb za sledované období přibližně o 75% než krmení kuřecí prsní svalovinou. Přítomnost, resp. koncentrace huminových látek neměla na plodnost prokazatelný vliv. Všechny skupiny ryb vykazovaly vyšší plodnost na začátku sledovaného období (zřejmě vyšší plodnost mladších - vitálnějších ryb). Bojovnice pestrá je velmi žádanou rybou mezi akvaristy, a proto je důležité ověřovat určité parametry chovu a odchovu těchto ryb.
Influence of selected factors on reproduction of fish Betta splendens
Keywords: rozmnožování; krmivo; huminové látky; Betta splendens; reproduction; feeding; humic substances; Betta splendens