Analýza vstupu zahraniční firmy přímou investicí do regionu - Jílek, Jan (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato diplomová práce se zaměřuje na analýzu dopadů vstupu přímé zahraniční investice Futaby Czech, s. r. o. na region Havlíčkův Brod V úvodní části je uveden literární přehled týkající se investičního rozhodování firem. Dále je zde uvedena problematika lokalizačních faktorů. Další část se soustředí především na zkoumání firmy Futaba Czech, s. r. o. a v menší míře se zabývá také společnostmi Sklo Bohemia, a. s. a Pleas, a. s. Jedná se o tři největší firmy na okrese Havlíčkův Brod. Autor práce chtěl především zjistit, jakým způsobem tyto firmy na sebe navzájem působí, ačkoli se každá zabývá něčím jiným. V diplomové práci jsou ověřovány následující hypotézy: 1) Financování FCZ krátkodobými úvěry naznačuje existenci významné nejistoty, která může způsobovat pochybnosti o schopnosti společnosti pokračovat v činnosti dle principu časově neomezeného trvání. 2) Přínos přímé zahraniční investice Futaby je v současné době pro region významný a dopady na sociální prostředí jsou rovněž nezanedbatelné. 3) Ukončení provozu společnosti Sklo Bohemia, a. s. ovlivnilo velkým způsobem sociální poměry na Havlíčkobrodsku a mělo i vliv na fungování společností Futaba Czech, s. r. o. a Pleas, a. s. Všechny tři hypotézy byly v práci potvrzeny. Závěrečná část práce nás seznamuje s vyhodnocením již zmíněných hypotéz a je zde vyslovena myšlenka, zda zkoumaná společnost neopustí český trh, jelikož se výsledky jejího hospodaření neustále zhoršují.
Analysis of the entry of the foreign company by the direct investment in the region
Keywords: aktiva; přímé zahraniční investice; nezaměstnanost; přesčasová práce; rentabilita vlastního kapitálu; pracovní podmínky; poměr zadlužení; oběžná aktiva; dotazník; assests; foreign direct investment; unemployment; overtime work; return on owner´s equity; working conditions; debt ratio; short therm assests; questionary